Honvédelemre nevelés ISO 9001 szabványon keresztül

A Magyar Honvédség átalakítása a honvédelmi nevelésen keresztül

Katonaság?

Az idősebb korosztály, aki még ténylegesen megízlelte a sorozott katonaság „varázslatát”, megfelelő szűrőkön keresztül látja csak objektíven a magyar honvédelem fejlesztésével kapcsolatos intézkedéseket. Bár szülőként, főleg gyakorló apaként nagyon sokan emlegetjük az akkori élményeket és egyre cseperedő fiainknak egy-egy családi konfliktusnál a fejéhez vághatjuk: „de jó volna, ha 4-5 hónapig katona lennél, legalább megtanulnád a rendet!”.

Lehet, hogy túlzóak az apai szigor által megfogalmazott gondolatok, de ha belegondolunk nálunk nagyobb birodalmak civil és fegyveres testületi kapcsolataira, láthatjuk, hogy egy amerikai, orosz vagy kínai társadalom milyen magas presztízsen tartja a katonaélet bármely szintjén dolgozó honfitársát. Mert a katonaságra és ezáltal a honvédelemre nemcsak alkotmányos kötelezettséggel van felelőssége az ország vezetésének, hanem – látva a mostani helyzetet – katasztrófák, járványok vagy idegenrendészeti feladatok elvégzésénél is a legütőképesebb erő még mindig a parancsot teljesítő katonaság.

 

Változtatni a gondolkodáson, nevelni az ifjúságot

Ezért is tarthatjuk szülőként fontosnak a tanrendbe illeszkedő honvédelmi nevelést, illetve azokat a kormányzati döntéseket – amelyek már túl vannak a szándékon –, hogy honvédelmi sportközpontokat kell építeni az ország számos helyén, ahol a lövészet, íjászat és egyéb, a honvédelmi neveléshez köthető sportágakban lehetőséget kell biztosítani az iskoláknak és a nagyobb lakóközösségeknek, hogy részt vegyenek a sportéletben, tanuljanak, eddzék a testüket.

Ahhoz azonban, hogy egy ilyen, léptékében is nagy projekt elindulhasson, nem elegendő csak projektmenedzsment támogatást adni, hanem szükséges, hogy az ISO 9001 szabvány kötött és szabálykövető módján előkészítsük a felépülő intézményrendszer működését a hozzá kapcsolódó szakszövetségek munkáját integrálva.

 

A Controll Zrt. és a HM

Már a ’90-es években megbízásokat teljesítettünk ISO 9001, ISO 14001 szabványokkal összefüggő feladatok vonatkozásában a Honvédelmi Minisztériumnak és azóta is folyamatosan – ezúton is köszönve – kapunk feladatokat a Tárca által felügyelt és irányított gyártó és szolgáltató helyektől, illetve most a honvédelmi sportközpontok vonatkozásában.

Köszönjük a felkészült vezetésnek, hogy alapos sportismeretükkel, irányítási tudásukkal előkészítették, hogy hatékonyan, költségtakarékosan, a költségvetési források figyelembe vételével indulhasson el ez a nagy szabású projekt, mely ifjaink és gyermekeink fejlődését, gyarapodását fogja szolgálni.