Tanácsadás - Ipari, szolgáltatási üzletág

ISO 14001 Szabvány - Környezetközpontú Irányítás (KIR)

Az ISO 14001 szabvány megjelenését követően a CONTROLL Holding Zrt. konzultálta az első nagyvállalati projektet a TVK Nyrt. összes gyáregységében. Környezetirányítási rendszerek kialakításában tanácsadóink rendelkeznek a legátfogóbb referenciával.

Mi az ISO 14001 szabvány?

Az ISO 14001 egy nemzetközi szabvány, amely előírja a környezetirányítási rendszerek (Environmental Management Systems, EMS) kialakítását, bevezetését, fenntartását és javítását.

Az ISO 14001 környezetközpontú irányítási rendszer alapvető célja, hogy segítse a szervezeteket a környezeti teljesítményük folyamatos javításában, az ökológiai lábnyomuk csökkentésében, a környezetvédelmi jogszabályoknak való megfelelésben, valamint az erőforrások hatékonyabb kezelésében.

A szabvány hatékony keretet nyújt a szervezeteknek, hogy azonosítsák, mérjék és ellenőrizzék a környezetre gyakorolt hatásaikat és azok kockázatait, ezáltal hozzájárulva környezetük folyamatos javításához.

Az ISO 14001 környezetirányítási rendszer bevezetése elsősorban olyan vállalatok számára előnyös, akik termelési, gyártási, kivitelezési munkát, vagy szolgáltatói tevékenységet végeznek, különösen:

 • ipari és termelő vállalatok (elektronika, acél, fém és műanyag feldolgozó szektorok, autóipar)
 • gáz-, olaj és vegyipari szektor, nyersanyag-kitermelés
 • építőipari és kivitelezési szegmens
 • szolgáltató szektor (pl. egészségügy, szállítmányozó és logisztikai cégek)
 • élelmiszeripari/FMCG szektor
 • közszolgáltatói szféra (erőművek, víz, gáz, elektromosság, hulladék stb.)

 

Az ISO 14001 szabvány bevezetésének előnyei

Az ISO 14001 környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) a vállalatok számára strukturált megközelítést kínál a globális környezeti kihívások, mint a klímaváltozás, a biodiverzitás csökkenése és az erőforrások kimerülése kezelésére.

A szervezetek ennek a szabványnak az elfogadásával nemcsak a szabályozási megfelelésre, hanem a folyamatos környezeti fejlesztésre is elkötelezettséget vállalnak.

A szabvány alkalmazásának előnyei:

 • Költségcsökkentés és hatékonyság: Az ISO 14001 szabvány segít optimalizálni az energiafelhasználást és a hulladéktermelést, ezáltal jelentős költségmegtakarítást eredményezve.
 • Környezeti teljesítmény javítása: Az ISO 14001 előírásai szerint a vállalatoknak rendszeresen felül kell vizsgálniuk és folyamatosan javítaniuk kell környezeti hatásaik kezelését, elősegítve ezzel a fenntarthatóságot.
 • Jogszabályi megfelelőség: A szabvány betartása biztosítja, hogy a szervezetek megfeleljenek a környezetvédelmi előírásoknak, csökkentve ezzel a jogi kockázatokat és a potenciális bírságokat.

 

Az ISO 14001 tanúsítvány megszerzésének előnyei

Az ISO 14001 tanúsítvány világosan jelzi egy szervezet elkötelezettségét a fenntartható jövő mellett, miközben ötvözi a környezeti és társadalmi felelősségvállalást a stratégiai üzleti növekedéssel.

A tanúsítvány megszerzésének előnyei:

 • Hírnév és piaci pozíció: A tanúsítvány bizonyítja a vállalat elkötelezettségét a környezetvédelem iránt, javítva ezzel a vállalat hírnevét és piaci pozícióját.
 • Piaci előnyök: Az ISO 14001 tanúsítvány segít a vállalatoknak a pályázatoknál és beszállítói szerződéseknél, valamint előnyt jelent a hazai és nemzetközi piacon.
 • Tudatosság és példamutatás: A tanúsítvány elősegíti a környezettudatos munkakultúra kialakulását, és motiválja a munkatársakat a környezetvédelmi tevékenységekben való aktív részvételre.

 

Bízza ránk az ISO 14001 tanácsadási és tanúsitási feladatainak elvégzését!

A tanácsadó cégek közül a CONTROLL Holding Tanácsadó Zrt. tette le először a voksát az ISO 14001 szabvány integrált bevezetése mellett, ennek köszönhetően azóta is tartjuk piacvezető pozíciónkat az ISO 9001 – ISO 14001 integrációját tekintve.

Széles körű tapasztalatunkkal és a több, mint 2850 befejezett projekttel biztosítjuk, hogy vállalata megfeleljen a környezettudatos üzleti működés elvárásainak.

Az ISO 9001 – ISO 14001 integrált irányítási rendszerként történő bevezetése és auditálása az egyik legjelentősebb vezetői döntés a gyártó és szolgáltató cégek számára, melyhez tanácsadóink a szükséges dokumentációk elkészítésétől a szabványok által megkövetelt oktatásokon át, egészen az auditálási folyamatokig terjedően komplex szolgáltatásokat nyújtanak.

Mit garantálunk?

 • Segítünk minden méretű vállalatnak bevezetni az ISO 14001 szabványt, függetlenül attól, hogy korábban alkalmazták-e már az ISO 9001 szabványt. Szakértőink garantálják, hogy szervezete nemcsak a szabályozási előírásoknak felel meg, hanem folyamatosan javítja környezeti teljesítményét is.
 • Optimalizáljuk az erőforrás-felhasználást, ami közvetlenül csökkenti a költségeket és növeli a hatékonyságot. Bizonyított módszereinkkel csökken az energiafelhasználás, a nyersanyag-igény, és minimalizálódik a hulladéktermelés.
 • Az ISO 14001 tanúsítvány megszerzésével vállalata kiemelkedik a versenytársak közül, javítja piaci pozícióját, és növeli hitelességét az ügyfelek, partnerek, valamint a hatóságok szemében.
 • Szisztematikusan kezeljük a környezetvédelmi kockázatokat, csökkentve a jogi és pénzügyi szankciók kockázatát, miközben biztosítjuk a hazai és nemzetközi jogszabályi előírásoknak való megfelelést.

Tanácsadóink részletes oktatásokat biztosítanak, amelyek segítenek munkatársai számára megérteni és hatékonyan alkalmazni a környezetirányítási rendszert, erősítve a belső elkötelezettséget és a környezettudatos munkakultúrát.