Audit előtt a Balatoni Hajózási Zrt.

A fagyi legyen hideg, a hajó pedig ússzon a Balatonon!

Mitől unikális a BAHART Zrt.?

Közel egy éves tanácsadói munkánk eredményeként heteken belül az ISO 9001:2015, ISO 14001:015 és az ISO 50001 szabvány alapján kiépített integrált irányítási rendszer auditja kezdődik meg a Balatoni Hajózási Zrt-nél. A projekt szakmailag azért is izgalmas, mert nincs szakmai előzménye sem nálunk, sem bármely más tanácsadó cégnél, hiszen ebből a komplex működésű és tevékenységű cégből csak egy van Magyarországon. Ha figyelembe vesszük, hogy a látogatók legnagyobb része sétahajózás alapján ismeri a céget és ezt egyre jobban kiegészíti a Balatonon hajózó vitorlások száma, akkor e két tényből is leszűrhető, hogy egy folyamatos, megújuló és ezáltal fejlődő pályán álló cégről beszélünk. A hajóépítést, mint harmadik nagy területet – és természetesen a hajók karbantartását – szintén az ipari unikumok közé kell sorolnunk, mert ebben a léptékben csak talán a Dunán található néhány gyártó egység, akik még meg tudták tartani azokat a szakembereket, akik az ’50-es évek hajógyártási fénykorában tanulták ki a szakmát.

Lehetséges egységes szabályozást létrehozni?

Az elmúlt három évben konferenciákon és szakmai rendezvényeken töltöttük meg a termeket és próbáltuk a hallgatóinkkal közösen értelmezni a 2015. évi aktuális minőség- és környezetirányítási szabványt. Sok vita és próbálkozás előzte meg az integrált irányítási rendszerek kialakítását, hiszen a szakma fanatikusai nagyon nehezen engedték el azokat a szabványpontokat, amelyekben ez az újkori követelményekhez illeszkedő szabálykörnyezet már sokkal megengedőbb. Így a BAHART Zrt-nél is az integrált irányítási rendszer egységes szerkezetű dokumentumába csak azok a feladatok, funkciók, folyamatlépések és hatáskörök kerültek be, amelyek máshol nem, vagy rossz vezetői szinthez kötődően voltak szabályozottak. Így elértük, hogy terjedelmében és átláthatóságában is egyszerű, a XXI. század hajózó, vitorlázó, kikötő-üzemeltető, hajóépítő szakmai követelményeit egységesen feldolgozó menedzsment dokumentumot hoztunk létre.

Mit ér az integrált irányítási rendszer?

Ahogy a sörös reklám mondja: annyit ér, amennyi bele van öntve. Erre a kijelentésre is igaz: csak annyit ér, amennyit képesek vagyunk a több száz fős munkatársi kör számára érthetően lebontani egészen a munkaköri leírások szintjéig. Ezért kötelezően végiggyalogoltunk a technológiai folyamatokon, a mérési környezeten, az ügyfélkapcsolatokon, a menetrend-tervezésen és sok olyan „pénztermelő” folyamaton, amely ennek a jelentős állami cégnek a költségtervezési folyamatában szereplő tételként rögzítve van.

Akkor kijelenthetjük, hogy a minőség = eredményesség?

Igen, régi szlogenje a Controll Zrt-nek: „a minőség maga az üzlet”. Nem hiszünk az auditort megnyugtató rendszerekben, csak azokban, amelyeket a tulajdonosok – legyen az az állam, vagy jelen esetben az önkormányzatok – megfelelőnek tartanak. Sok esetben a tulajdonost az építő és értékteremtő folyamatok nem is nagyon érdeklik, hanem a pénzügyi terv teljesülése és a hozzá szorosan kapcsolódó vevői és ügyfél-elégedettség. Ha ezzel a két komponenssel hatékonyan tudunk foglalkozni az integrált irányítási rendszeren belül, akkor már jelentős lépést tettünk annak érdekében, hogy a minőség- és környezetirányítási rendszer vezetésével megbízott munkatárs megfelelően megbecsült és a vezetés részeként számontartott vezető munkatárs legyen. 

Bonyolult ez? Nem, hiszen segítünk Nektek!

Várjuk jelentkezésedet!