Használd ésszel az ISO 9001:2015 szabványt! 9. rész

Ez elment vadászni… ez meglőtte… ez hazavitte…

Az új ISO 9001:2015 szabvány egyik legfontosabb, a 8. fejezetben körülírt követelményrendszere a termék- és szolgáltatásfejlesztéssel kapcsolatos működési folyamatokat írja le. Ha figyelembe vesszük, hogy a jelenlegi vállalkozások döntő többségére igaz az a klasszikus tanácsadói besorolás, mi szerint:

  • vannak olyan cégek, akik képesek alakítani az eseményeket,
  • vannak nagyon sokan olyanok, akik ezt a folyamatot csak szemlélik,
  • sajnos egyre többen vannak olyanok is – ezek halnak meg gyakran – akik csodálkoznak, hogy mi minden következik be cégük működésének néhány éve vagy hónapja alatt.

Szörnyű kimondani, de ez a típusú tervezetlenség és felkészületlenség adja legtöbb esetben a cégek lejtőre kerülésének legfőbb okát, mert nem képesek:

  • létrehozni
  • alkalmazni
  • fenntartani

olyan fejlesztési folyamatokat, amelyek biztossá tennék a vállalkozás eredményességét. Nem kell mást tenni tehát minden olyan cégvezetőnek, aki bizonytalan saját vagy munkatársai felkészültségében, mint elővenni az ISO 9001:2015 szabványt, felnyitni a 8. fejezetnél és elolvasni, mit is vár el az ügyfél, vagy tágabb értelemben az érdekelt felek köre tőle és vállalkozásától. Milyen folyamatokat kell ahhoz működtetnie, hogy képes legyen hosszú távon biztosítani a fejlődést és ehhez megteremteni mindazon „pénz – paripa – fegyvert”, ami miatt alapvetően vállalkozását létrehozta. Szerencsére a Controll Holding Zrt. partnerkörében nem ilyen cégekkel vagyunk kapcsolatban, hiszen akiket a nálunk történő jelentkezés után átnézünk, elemzünk, azok alapvetően meg kell, hogy üssék azokat a minimum értékeket, hogy valóban tanácsadói munkánk eredményeként egy magasabb szintre állíthatóak legyenek.

Ha Ön, kedves olvasó, rátekint referencialistánkra, láthatja, Magyarország és a környező országok legjelentősebb cégeit tudhatjuk magunk mellett, akik valóban nemzeti és nemzetközi szinten is jegyzettek. Pedig nem tesznek mást, mint egyszerűen, néhány gondolattal fentebb jelzettek szerint tevékenységüket működési oldalról megtervezik, körülírják és folyamatos fejlesztési pályára állítják. Ezt pedig közös gondolkodással, a saját rendelkezésükre álló erőforrások hatékony felhasználásával tudják legegyszerűbben elérni.

Tehát nem a pénzről beszélünk és állandóan azt morzsoljuk az ügyvezetők orra alá, hogy „Beruházz, fejlessz, költs pénzt!”. Ezzel szemben azt, hogy „Használd ki azokat a tartalékokat, amelyekre tanácsadói munkánk révén rávilágítunk!” Ilyenkor szoktunk élni azzal a szófordulatunkkal, mely jellemzője már a Controll-os tanácsadóknak: ha ilyet közösen megtalálunk, akkor „térdre, imára” és köszönjük meg az együttműködő team-nek, hogy beazonosította és feltárta azt az újabb kitörési pontot, amellyel hatékonyabbá tehetjük és tehettük az elmúlt évtizedek során a Mol Rt-től a Chinoin Gyógyszergyáron át a Gazdasági Versenyhivatalt.

Látható tehát, hogy az előremutató közös gondolkodás iparág-független, nem köti meg az ISO 9001:2015 szabvány a kezünket, mert a működéssel kapcsolatos követelményrendszerek bármely szakmai területen értelmezhetőek.

Bonyolult ez? Nem, hiszen segítünk Nektek!

Várjuk jelentkezésedet!