Használd ésszel az ISO 9001:2015 szabványt! 11. rész

Lehet, hogy 2 év múlva munkanélküli leszel?

A technológiák gyors változása egyre rövidebb ciklusidővel változtatja meg a munkaerőpiacot.

Az ISO 9001:2015 szabvány megjelenését sok képzetlen tanácsadó fordította le úgy ügyfeleinek, hogy „Milyen jó, hogy átdolgozásra került a szabvány, mert egyszerűbb lett és kevesebb követelményt támaszt!”.

Bízunk benne, hogy híreinket követő olvasók az előző 10 szabványértelmező cikkünkben már meggyőződhettek arról, hogy a XXI. század követelményeit figyelembe vevő és most már valóban a vezetésről szóló és a vezető kezébe lehetőséget adó szabályozás és irányítás lehetőségeit foglalja össze az ISO 9001 szabvány.

Olvassuk el a szabvány 10. fejezetét: Fejlesztés.

A ’80-as évektől része az ISO 9001-es szabványnak a fejlesztés. A régmúltban még külön szabványszámmal is ellátták azokat az irányítási rendszereket, ahol a fejlesztés, tervezés eltérő súllyal volt jelen. De mindig része volt a gondolkodásnak, a folyamatok, különösen az irányítási rendszerhez köthető folyamatok fejlesztése, javítása, hiszen ez adja meg a cég vezetőjének, tulajdonosának, hogy

  • megfeleljen
  • hatékonyságot növeljen
  • minőséget fejlesszen.

A fejlesztés az ISO 9001:2015 szabvány esetében is kiemelt hangsúlyt kap, mert eszköz kell a jelenlegi aktív vezetői körnek is ahhoz, hogy képes legyen összetett, több telephelyes, sok egységből álló szervezetet és gyártási kultúrát irányítani.

Akkor miért is lesz munkanélküliség?

A Controll Zrt. abban a kegyes állapotban részesült szeretett ügyfelei által, hogy van 20 éves együttműködésünk, amit évente újítunk meg, tehát már 20 éve együtt dolgozunk és gondolkozunk azzal a vezérigazgatóval – néhol már az utódjával is – miként kell az előttünk álló időszak kihívásaira felkészülni és azt követően miként kell tanácsadóinknak az irányítási rendszerdokumentációkban, folyamatokban mindezeket a tervezési folyamatokat – néha álmokat – megjeleníteni.

Ha csak azt az egyszerű példát vesszük, hogy a magyar gazdasági sajtó 5 évvel ezelőtt még tényleges munkanélküliség miatt fanyalgott és jelentős negatív tendenciákat mutatott be Szabolcsban vagy Nógrád megyében, mára teljes körű, minden szakmát érintő emberhiányról beszélhetünk. Tudjuk rá a választ? Persze, hiszen egy jelentős GDP-növekedéssel párhuzamos technológiai fejlődés valósult meg Magyarországon 2010-től kezdődően.

Számos olyan iparág jelent meg Magyarországon és 200-500-800 fős dolgozói létszámmal kiskanállal, de felemésztette a közmunkába kényszerrel betoltakat és áthúzta arra a gazdasági piacra, ahol már bérből és jövedelemből élők dolgoznak. Így 2017-re elértük a 4.5 milliós foglalkoztatási szintet, amely a magyar korfa figyelembe vételével teljes körű foglalkoztatottságot jelent.

De mi köze ennek az ISO 9001 szabványhoz?

A fejlesztés a köze, hiszen a fejlesztés és azon belül a fejlődés iparágakat strukturál át ma már nem 10 éves ciklusgörbével, hanem 24-36 hónapos technológia-fejlesztési körrel. Gondoljunk csak arra a ma már kormányzati támogatással is irányított folyamatra, amely az elektromos autók piacát jelenti! Milyen sok elektromos és hibrid autót látunk az utakon.

Mit is jelent ez cégvezetői oldalról?

Nagy bajban van az az autóipari beszállító, aki 2-3 év távlatában nem képes saját helyzetét pozícionálni, kialakítani az új termékkört, mert ha ma biztonságban tudja a durván 65-70 ezer alkatrészből álló jelenlegi benzines és dízel gépjárműveit, akkor tudnia kell azt is, hogy egy elektromos autó csak 21-25 ezer alkatrészből áll és ez tény, nem többől! Tehát ezek a termékek a XXI. század technikai vívmányait felhasználva kevesebb beszállítót fognak megkövetelni, a kevesebb beszállító dolgozik, akkor kevesebb munkaerőt foglalkoztat, tehát lehet, hogy 3 év múlva az autóipari szektorból százezrek kerülnek utcára csak azért, mert bővül a nálunk lévő autóipari gyártók hibrid és elektromos autó kínálata.

Mi lehet az út vége?

Ahogy az ISO 9001:2015 szabvány 10. fejezete fogalmaz, fejlessz és mindig törekedj arra, hogy a minőségben, gazdaságosságban, pontosságban az élen lévők körébe tartozz!

Tehát a gyógyszergyártónak, élelmiszergyártónak, autóipari beszállítónak, építőiparnak pontosan ismernie kell tulajdonosi és vezetői oldalról azokat a technológiákat, amelyeket ma még nem tud megvenni, de 1-2 éven belül használtan az EU piacairól beszerzi és vélhetően kevesebb emberrel a technológia adta támogatással fogja tudni végezni sokkal magasabb színvonalon a munkáját.

Bonyolult ez? Nem, hiszen segítünk Nektek!

Várjuk jelentkezésedet!