DOKTOR24 – a magánegészségügy minőségbiztosítása

2020 – 2021 a magyar egészségügyi rendszer teljes átalakítását indította el

Mi volt eddig?

A ’90-es években először a jugoszláv háború alatt NATO csapatok térségünkben állomásoztatása hozta meg azt az igényt a magyar egészségügy számára, hogy az amerikai orvos tábornokok által megfogalmazott követelmények teljesítése érdekében általuk is ismert szabványokra, elsősorban ISO 9001-re visszavezethető egészségügyi rendszert építsenek ki. A Controll Zrt. nyerte meg az első ilyen nyilvános tendert, amelyet a Honvédelmi Minisztérium írt ki a Honvéd Kórház és a balatonfüredi szívkórház vonatkozásában. Visszaemlékezve, volt sok gondunk, hiszen találnunk kellett olyan orvosokat és az ápolási tevékenységhez értő, a szakmát jól ismerő kollégákat, akik tanácsadó cégünk állományában egyrészt megtanulták az ISO 9001 szabvány követelményeit, másrészt használták saját korábbi szakmai tudásukat a protokollok és szabályzatok kialakítása során.

Az első tanúsított egészségügyi intézmény így a balatonfüredi Szívkórház, majd a budapesti Honvéd Kórház lett, melyet abban az időben az SGS auditált.

Mi következett ezután?

A magyar ember olyan, s különösen az orvosok, még inkább az orvos-igazgatók, hogy ha az egyik szomszédnak van, akkor a másik is akar ugyanolyat: tehát lavinaszerűen elindult, hogy tanácsadóink végigjárták a megyei jogú városokat és sorra auditáltattuk le a megyei kórházakat, egyetemi oktató helyeket. Úgy gondoltuk, ezzel a folyamat véget is fog érni, de a tanácsadói szerencsecsillagunk tovább ragyogott: a 2000-es években megjelentek a plasztikai sebészetek, magán fogorvosi rendelők, így egy újabb piaci szegmens fogalmazott meg egyre növekvő, néha kielégíthetetlenül nagy igényt arra vonatkozóan, hogy a beutazó külföldi páciensek megnyugtatására auditált egészségügyi rendszert tudjanak felmutatni. Így már nemcsak a nyugati műtéti árakhoz képest fele vagy negyede költségek vonzották ide a betegeket, hanem az a hiteles dokumentum, amely a szolgáltatási folyamat minőségirányítására vonatkozott.

Mi történt 2020-20 21-ben?

Azok az egészségügyi szakemberek, akik nem politikai érdekből, vagy született szűklátókörűségükből adódóan fogalmaznak véleményt a jelen egészségügyi átalakítási folyamatokról, azok belátják – vélhetően be is látták – hogy itt az ideje egy új szolgáltatói rendszert kialakítani, erőteljesen szétválasztva a magánpraxist az állami szektortól. Mi tanácsadók, akik a folyamatszabályozás mélységéig láttuk az állami egészségügy működését, mindig is kérdőjeleket tettünk a nap végén arra a nevezetes flip chart-ra, hogy miként fogadható az el, hogy az országos hírű professzor az általa vezetett állami kórházból viszi haza azokat az eszközöket, felszereléseket, amelyeket délután a magánpraxisában használ. Ideje volt bátran gondolkodni azoknak, akik ezt megtehették, jelen esetben a politikának, hogy bár fájó, de meg kell lépni a magánszektor és az állami szektor szétválasztását. Így vélhetően az elkövetkező 15-20 évben kialakulnak azok a magasan kvalifikált szakemberekből álló európai és világ szintű eszközöket használó magán egészsgügyi centrumok, amelyek piaci környezetükben a fizetőképességgel rendelkező betegek irányába magas szolgáltatási minőséget fognak nyújtani. Ennek az okfejtésnek természetesen árnyoldala, hogy vajon mi történik majd az állami szektorral? Erre, mint tanácsadóknak, nem kell válaszolnunk. Az élet majd hozza, mennyire gazdag országban élünk és képes-e az adófizetők pénzéből a kormányzat egy nagyjából jól működő állami egészségügyi rendszert is működtetni.

E hosszú gondolatsor után essen szó a legutóbbi megbízásunkról, amely az ország szinte minden városában rendelőintézetekkel, járóbeteg-ellátással rendelkező DOKTOR24 cégcsoportra vonatkozik, melynek tenderét tanácsadói csoportunk nyerte meg.

Bízunk benne, hogy talán Magyarország egyik legjelentősebb egészségügyi hálózata azt a nemes célt szem előtt tartva kezdi meg velünk az együttműködést, hogy a fekvő- és járóbeteg-ellátás, munka egészségügy területén európai színvonalú és sokak számára elérhető egészségügyi szolgáltatást nyújtson.

Sok sikert kívánunk a DOKTOR24 tulajdonosi és vezetői körének és némi hátba veregetést szakértői team-ünknek is, hogy a közös eredményeket mielőbb felmutathassuk!