Kultúrák találkozása a foci világbajnokságon

Amikor tanácsadóként jókat nevetünk a fényképeken

5S – Mi is ez?

A ’90-es években, amikor először fordultunk meg Japánban és jött velünk szembe a tradicionális kultúrájukból adódó fegyelmezettség és rendezettség, akkor még a hazai vállalatoknak rendkívül nehéz volt elmagyarázni a renddel és rendezettséggel kapcsolatos 5S logikáját.

Az eltelt évtizedek alatt sokmilliós árbevételt realizálhattunk az 5S programok konzultációjával, mert ténylegesen magyarázandó feladat volt, hogy miként kell a rendezettség szintjeit a gyártási és / vagy szolgáltatási környezetben értékelni, beazonosítani.

Mit üzen a rendezettség 5S megközelítése és az ISO 9001:2015 szabvány?

A mai napig fontos szempontként kezelik tanácsadóink egy-egy új partnernél a gyártási folyamat áttekintése során, hogy miként kezelik az alapanyagokat, félkész- és késztermékeket, hogyan történik a technológiai folyamatban az anyagáramlás, milyen azonosítási módszereket alkalmaz megbízónk. Egy rutinos tanácsadó általában behunyt szemmel elegendő, ha körbejár, hiszen vannak olyan tipikusan akut magyar problémák, amelyek visszavezethetőek arra az egyszerű tényre, hogy:

„vezetőnek nem születik az ember, hanem annak képezi ki magát”.

Ha ehhez hozzátesszük még, hogy folyamatos képzéssel váltak példaképeink a legkiválóbb vezetőkké, akkor érthető az is, hogy honfitársaink nem tanulhatták meg itthon a rend és a rendezettség 5S módszerét. Tehát tanítanunk kell! Bizony ezt tettük az elmúlt közel 29 évben, ma már államtitkárrá kinevezett vállalatigazgatóval, amikor is beazonosítottuk az általa vezetett cégnél a helyén lévő és pont oda való termékeket, raktári készleteket, stb., lefényképeztük és zöld színnel láttuk el. Ugyanakkor bizony hangos veszekedéssel azonosítottuk, piros színnel láttuk el és fényképeztük azokat az anyagokat, eszközöket, szerszámokat, amelyek a rendetlenséget jelentették az üzemcsarnokban. 2-3, néha több hónap napi ellenőrzése, fényképezése, termékazonosítása és veszekedése után végleges rendezettség alakulhatott ki, így segítve a minőségirányítási rendszer hatékony működését.

Na de mi köze a foci világbajnokságnak az 5S-hez?

Kedves Olvasó! Nézd meg a fenti két képet! Az egyik kép a vesztes selejtezőt játszó japán focicsapat öltözőjét mutatja, ahol a focisták és gondolhatjuk a személyzet a távozást követően ilyen szinten rakott rendet és hagyta ott a „köszönöm” táblát. A másik kép a japán szurkolókat mutatja, ahogy szintén a vesztes csata után távoznak a stadionból, de előbb összeszedik a szemetet, amit a szurkolás során eldobáltak.

Mit tanulhatunk tőlük? Nagyon sokat. Fegyelmet, rendet és természetesen munkamorált.

Nagyképűen hivatkozhatunk európai gyökereinkre, de ha egy ilyen fényképet és egy ilyen környezetet látunk, mi tanácsadók csak azt tudjuk mondani saját magunknak és ügyfeleinknek is: óvatosan a nagyképű kijelentésekkel! A világ a XXI. században teljesen új kihívásokat fogalmaz meg minden olyan nemzettel szemben, akik hosszú távon életben akarnak maradni!

Tehát a kérdés költőien a cikk végén: rend és rendezettség? Igen, tanuld meg és olvass utána, milyen módszerekkel tudod fenntartani! Fejleszd az MSZ EN ISO 9001:2015 szabvány szerinti folyamataidat, mert ha nem teszed, Te biztosan nem fogod tudni átadni vállalkozásodat gyermekednek és céged egygenerációs kényszervállalkozásként fog a süllyesztőbe kerülni!