Használd ésszel az ISO 9001:2015 szabványt! 7. rész

Tudod-e, hogy egy méretes meteoritnak köszönhetjük földi létünket?

A mai hírfolyamokat szerkesztő média guruk kedvenc témája, hogy hány kóbor porszem, kőszem, szikla és kontinens méretű tárgy robog a világűrben és veszélyezteti földi létünket.

Mi azoknak a valószínűsége, hogy földünkbe csapódva rövid idő alatt elgondolkoztatja az emberiséget, hány perc van még hátra? Kezembe került egy NASA kutatás, ami számomra, mint közgazdász számára, teljesen új információt hordozott, éspedig hogy nem tudom, melyik időpontban, nem tudom, milyen méretű, de jelentős meteorit robbanás okozta a dinoszauruszok kipusztulását, ezzel megszüntetve populációjukat és lehetőséget adott egy másik biológiai fejlődésre, aminek az eredménye végül is mi, emberiség lettünk. Hiszen a dinoszauruszok mellett esélye sem volt elődeinknek az életben maradásra, mert az első percben felzabáltak mindent.

E bonyolult okfejtés a szabvány új elemére, a „kockázatok kezelésére” vonatkozóan került a tollhegyem végére.

Az ISO 9001 szabvány kell, hogy kezelje azt a szakmai problémát, mi történik akkor, ha bekövetkezik az, amit egyetlen cégvezető sem akar a saját vállalkozásával elszenvedni?

ISO 9001 szabványnál tömeges selejt keletkezik?

ISO 14001 szabvány működésnél környezeti katasztrófa, amelyet mi okoztunk?

ISO 50001 rendszerműködésnél elszálló és kifizetetlen energia költségek?

Tehát körül vagyunk véve működési bizonytalansággal, amely visszavezethet egy hanyagul elvégzett belső auditra vagy vírus által fertőzött informatikai rendszerre vagy bármi olyan, be nem tervezett eseményre, melynek kockázatát nem kezeltük, nem észleltük és nem írtuk le.

De hát itt van az új, szemléletében is más megközelítésű ISO 9001:2015 szabvány, ami a kezünkbe adja a megoldást, mármint annak a lehetőségét, hogy együttműködve a Controll Zrt. tanácsadóival, közösen meghatározzuk a kockázati hatásokat, szinteket és jellegeket. Lehet az humán erőforrás, irányítási, technikai, stb. kockázat, amely megzavarja a cégvezető éjszakai nyugalmát.

Alapelvünk, hogy gondolkozz előre, mert közösen meghatározhatjuk a lehetetlent, a nehezen bekövetkezőt is és ezzel biztonságot nyújtunk Számodra!

Bonyolult ez? Nem, hiszen segítünk Nektek!

Várjuk jelentkezésedet!