Használd ésszel az ISO 9001:2015 szabványt! 10. rész

Az életterünket mi jelöljük ki, legyen az magán vagy céges környezet

Ha valaki olyan szerencsés, hogy több gyereket nevel, már szülői létének első éveiben rájön arra, hogy milyen hiú remény azt hinni, ha az elsőt jól neveli, a második is, majd a harmadik is pont olyan lesz, mint elsőszülött gyermeke. Vajon miért nem lehetséges az, hogy egyformák legyenek, ugyanazt az utat járják, ugyanaz érdekelje őket és ugyanazzal foglalkozzanak? Egy biztos, mindegyiket szülőként ugyanúgy szeretjük, de hát különbözőek! Miért?

A genetika megtanít minket arra, hogy ezt a különbözőséget megértsük és elfogadjuk, de ugyanígy kell cselekednünk és gondolkodnunk vezetőként akkor is, ha cégeink teljesítményéről kell mértékadó, hiteles, indikátorokkal körülírható értékelést adnunk.

Az ISO 9001:2015, az ISO 14001:2015 és a többi rendszerszabvány, amelyek az elmúlt években már új köntösbe öltöztek, rávilágítanak arra, hogy az elemzés és az értékelés követelményrendszere nemcsak be kell, hogy épüljön a napi vezetői rutinba, hanem sokszor folyamataink elején, közepén, végén, sok-sok helyen jelen kell, hogy legyenek. Mérni és elemezni annyit tesz, mint megismerni a ránk bízottakat, azaz cégünk kereskedelmi, értékesítési, gyártási, stb. folyamatait és ezek alapján olyan vezetői intézkedéseket végrehajtani, amelyek egyaránt szolgálják az életben maradást és a fejlődést. Az új ISO 9001:2015 szabvány ezért is helyez kiemelt hangsúlyt a termékek és szolgáltatások megfelelőségének mérésére, az ügyfélelégedettség mérésére, az irányítási rendszer teljesítménymérésére, kockázatok elemzésére és az azok alapján megtett intézkedések hatékonyságának mérésére, illetve elvárásként megfogalmazza, hogy a fejlesztés mért és elemzett folyamatokra támaszkodó legyen.

Tehát megint nagyon egyszerű dolgunk van akkor, ha az ellenőrző listánkba – mely napjainkat és heteinket meghatározza – egy-egy kulcsfolyamat mérését és elemzését feladatként beírjuk, jó vastag szövegkiemelővel kiemeljük és rábízzuk az arra leginkább alkalmas kollégára, végezze el és számoljon be róla.

Ne feledjük el, a szabvány e vonatkozásban még további támogató tevékenységeket is felkínál, mint például a vezetőségi átvizsgálás, vagy a belső audit. Ezekben a folyamatokban is megjelenik az ellenőrzés és mérés eredményeinek feldolgozása, jelentési és cselekvési programmá történő átalakítása, alvállalkozók, beszállítók teljesítményértékelése, kockázatok értékelése és a többi, amelyeket már előző híreinkben Önnek, Kedves Olvasó, bemutattunk.

Bonyolult ez? Nem, hiszen segítünk Nektek!

Várjuk jelentkezésedet!