Az európai szabványok zsinórmértéke

Ha hétfő, akkor Li Ko-Csiang, Kína miniszterelnöke után szabadon…

Ha hétfő, akkor Li Ko-Csiang, Kína miniszterelnöke után szabadon…

A csatornafedelek lehegesztése miatt már pénteken megbénult Budapest élete és aki kocsival kimerészkedett az utakra vasárnap, amikor Li Ko-Csiang, Kína miniszterelnöke érkezett a Liszt Ferenc Repülőtérre, láthatta, hogy nemcsak a világ legnagyobb gazdasági erejével bíró országa, hanem a reál politikát rendkívül jól ismerő politikai küldöttség érkezett hihetetlen létszámban Budapestre.

Tanították ezt a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen?

Van mit tanulnunk a Kínai Kommunista Párttól, hiszen a mögöttünk hagyott évtizedekben hozzá kellett szoknunk nekünk, közgazdászoknak ahhoz, mennyire megkerülhetetlenné vált ez az óriási gazdaság és mennyire működőképes az egypárti hatalomra épülő tervgazdaság.

Kína és Közép-Európa kapcsolata

Ne értse félre a Kedves Olvasó! Nem a politikai-gazdasági újságírás tollforgatói lettünk, de nem mehetünk el szó nélkül e különleges tény előtt, hogy ügyfeleink működőképességének hátterét alapvetően meghatározó kínai kapcsolatok ezen az egy emberen múlnak, hogy miként vagyunk képesek meggyőzni őt, hogy a kelet-közép európai országok gazdasága a GDP számok figyelembe vételével a kerekítési hibahatáron felül teljesít.

Kína és az ISO 9001

Közel 10 éve tart az a döbbenetes fejlődés a minőségirányítási rendszerek tanúsítási piacán, amellyel Kína vezeti a legtöbb auditált ügyfelet bemutató országok listáját és a havi növekménye is sokszor akkora, mint egy-egy közép-európai ország teljes éves audit darabszáma. Ha figyelembe vesszük ezt az óriási gazdaságot és a vele együttműködő magyar cégeket, ugyanolyan fontos szempontként kell kezelnünk az IAF közleményt az ISO 9001:2015 és ISO 14001:2015 szabvánnyal kapcsolatosan.

ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 szabványok követelményei 2018. évre vonatkozóan

A Nemzetközi Akkreditálási Fórum (IAF) 2017. október 28 – 30-i határozatában döntést hozott arra vonatkozóan, hogy az ISO 9001 és az ISO 14001 szabványok új verziójára történő áttérési folyamat utolsó hónapjaiban, azaz 2018. március 15-től már csak az új ISO 9001:2015 és új ISO 14001:2015 szabványverziók alapján lehet tanúsítási folyamatot végrehajtani.

ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 szabványokra való áttérés végső határideje: 2018. szeptember 15.

Az elmúlt hónapokban sok szépet, jót, követendő példát írtunk az ISO 9001, ISO 14001 új szabványokra való áttérésről, elmagyaráztuk és végigvettük, melyek voltak azok a legfontosabb változások, amelyek nélkül e szabvány alkalmazhatósága a XXI század IT és szervezeti fejlődését már nem tudta volna lekövetni. Jobb lett a vezetői szerepvállalást megkövetelő szabályalkotási folyamat, előremutató a kockázat alapú gondolkodásra épülő összehangolt minőségirányítási rendszerműködés és a környezeti teljesítmény vonatkozásában is meghatározó súllyal lesz jelen az életciklus-szemlélet. Ezek mind olyan változások, amelyek régóta a levegőben voltak, de követelményként az új szabványverziókban jelentek meg.

Ön hol tart az átállási folyamattal?

Nem lennénk Karinthy után szabadon „magyar kobakok”, ha nem számítanánk arra, hogy a 2018. december 15-i véghatáridőt figyelembe véve még ügyfeleink közül lesz, aki azt megelőző hónapokban fog ráeszmélni a maga előtt tolt hiányosság nagyságára. Nehéz helyzetet fog akkor nekünk is és saját magának is teremteni, mert tanácsadóként természetesen meg kell, hogy fogjuk a kezét és segítenünk kell az új szabványkövetelmények szerinti rendszerátdolgozásban, a működés támogatásában, de ügyfeleinknek, akik ilyen későn ébrednek, meg kell érteniük, hogy gyakorlatilag be kell költöznünk az előszobájukba és minden reggel várjuk a habos kávét kaláccsal és este mi fektetjük le a gyerekeket. Tehát velük együtt kell élnünk az elvégzendő feladatok mennyisége és komolysága miatt.

Ugye nem a legutolsó hónapokban fog felhívni minket?

 

Bonyolult ez? Nem, hiszen segítünk Nektek!

Várjuk jelentkezésedet!