Tanácsadás - Ipari, szolgáltatási üzletágIATF 16949 tanúsítvány - autóipari minőségirányítás

1989-ben, a CONTROLL Holding Tanácsadó Zrt. alapításakor, az akkor még nem létező ISO 9001 szakma első alapkövét helyeztük el tanácsadóinkkal. A referencialistánkban látható, első megbízásainkat olyan hazánkban érdekeltséggel rendelkező cégektől kaptuk, akik szembetalálkoztak a beszállítók felkészületlenségével, a gyártási folyamataik rendezetlenségével és a nagy gyártási hibaszázalékokkal.

1989-ben, a CONTROLL Holding Tanácsadó Zrt. alapításakor, az akkor még nem létező ISO 9001 szakma első alapkövét helyeztük el tanácsadóinkkal. A referencialistánkban látható, első megbízásainkat olyan hazánkban érdekeltséggel rendelkező cégektől kaptuk, akik szembetalálkoztak a beszállítók felkészületlenségével, a gyártási folyamataik rendezetlenségével és a nagy gyártási hibaszázalékokkal.

 

Ezért is tekintjük több mint 25 év távlatában egyik legfontosabb megbízónknak a Suzuki autóipari konszernt, mert alapításunk évében már beszállítóik felkészítésével bízták meg tanácsadói csoportunkat. A történelmi hűség kedvéért ugyanebben az évben kaptuk meg beszállítói felkészítésének feladatait az Ikeától és a McDonaldstól.

A Suzuki akkori szakmai követelményrendszere az ISO 9001 szabvány teljesítésére épült, mely kiegészült néhány speciális, a japán gyárban már sikeresen alkalmazott folyamat esztergomi adaptálásával. Több mint 80 megbízást teljesítettünk a Suzukinak beszállítani kívánó cégek megrendelésén keresztül, akik rövidebb-hosszabb ideig eredményesen teljesítették az autóipari elvárásokat. Ahogy növekedett a gyár kapacitása és megjelentek egyéb autóipari gyártók és alkatrész-előállítók, egyre komplexebb minőségirányítási követelményrendszereket kellett tanácsadási szolgáltatásainkon keresztül megbízóinknak elmagyarázni. A Ford, a Toyota módszer az elmúlt években rövidre zárta azokat a fejlesztési irányokat, melyek az elmúlt évtizedben rendezetlenül vagy ad hoc jellegűen jelentek meg a beszállítói követelményekben.

Az ISO/TS 16949 teljes mértékben magában foglalja az ISO 9001 szabvány követelményeit, és ráépíti azokat a speciális autóipari beszállítói követelményeket, melyek kielégítése a szerződéskötés alapfeltétele.

Az ISO/TS 16949 iránymutatása alapján felépített irányítási rendszer lehetőséget ad partnereinknek, hogy olyan autógyártók és autóipar alkatrészgyártók beszállítói lehessenek, akik megkövetelik a harmadik fél általi tanúsítást és érvényesítik azokat a gyártási folyamat eredményességére és hatékonyságára vonatkozó további követelményeket, melyek csak a magas megbízhatóságú autóipari gyártási követelményekkel elégíthetőek ki.

ISO/TS 16949 tanúsítvány által nyújtott előnyök:

  • A követelmények teljesítése biztosítja a folyamatok és a termékminőség növekedését.
  • Jelentősen csökkenni fog a külső fél általi auditok szükségessége.
  • Növekedni fog a bizalom a globális autóipari beszállítói kör irányából.
  • Javul a gyártás hatékonysága, ezáltal pozitívan befolyásolja a fő- és támogató folyamatokat. 
  • Javul a belső kommunikációs és érdekeltségi kapcsolat a személyzettel, vevőkkel és beszállítókkal egyaránt.
  • Igazolhatóvá válik a törvényes megfeleltetés, hiszen a törvényi követelmények és a szabályozások közös folyamatokban jelennek meg.
  • A vevői elégedettség növekszik, mert a megrendelő autógyárak az általuk igényelt termékekkel kapcsolatosan pontosabb szállítást és hibamentes teljesítést kapnak.

Ezek az eredmények azonban az ISO/TS 16949 szerinti minőségirányítási rendszer bevezetésével automatikusan nem jelennek meg, ehhez szükséges tanácsadóink és partnereink közös fejlesztő együttműködése, mely a vezetői munkától a gyártás-előkészítésen át, a gyártásban és az összes folyamat ellenőrzésében jelenik meg. Szakmai tapasztalatunk az ISO/TS 16949 auditáltatásával kapcsolatban, hogy ügyfeleinknél néha nagyobb a félelem, mint amennyit ez a követelmény-együttes magában hordoz. Az ISO/TS 16949 logikusan egymásra és az ISO 9001 szabványra épülve pontosan vezeti minden vezetőnek és munkatársnak a kezét a jobb folyamat-teljesítmény elérése érdekében.

Tanácsadói tevékenységünk kiterjed a teljes autóipari minőségirányítási rendszerdokumentáció megírására, az ISO/TS 16949 követelményeit figyelembe véve, valamint a dokumentumokra épülő vezetői és munkatársi oktatásokra, tréningekre, a belső auditálási folyamatokra és riportok elkészítésére.

Az ISO/TS 16949 szabvány belső dinamizmusa magában hordozza az iparág folyamatos változásait. Ezért is vagyunk büszkék arra, hogy a kezdeti Suzuki beszállítói kör és az őket követő további autóipari megrendelőink az irányítási rendszerek utógondozásával bízzák meg tanácsadó cégünket.