Használd ésszel az ISO 9001:2015 szabványt! 3. rész

Miért félnek a már auditált cégek az új ISO 9001 szabványra történő átállástól?

28 év alatt több ezer ügyfelünk barátkozott meg az autóipar, környezetvédelem, energetika, élelmiszerbiztonság, információbiztonság európai követelményrendszerének sajátos szóhasználatával, kifejezéseivel és leginkább rendszerbe foglalt működési sajátosságaival.

Lehet mondanunk, hogy végre elérkezett a XXI. század azon rég várt felismerése, hogy a szabványalkotók az ISO 9001 szabványt követően az ISO 14001, ISO 50001, NATO AQAP 2120 szabványok vonatkozásában egységes szerkezeti felépítést kezdenek követni, ezzel is könnyítve a rendszerek vezetői szintű megértetését, megbízó cégeink dolgozóinak oktatását, de valljuk be, néha még az auditálás folyamatát is.

Tehát ha egy ilyen kedvező helyzet alakul ki így 2017-re, akkor mégis miért nem hajlandóak a cégek vezetői a napi hírolvasás mellett néhány percet szánni az új irányítási rendszerelemek követelményeinek megértésére?

Nehogy azt higgye a Kedves Olvasó, hogy mi, tanácsadók nem tudjuk erre a választ. Természetesen akkor örülünk, ha saját magukban a válasz úgy szól: van nekünk egy kiváló tanácsadónk, aki ebben segít és az nem más, mint a Controll Holding Zrt., de hát mégsem minden ISO-s ügyfél a Controll partnere! Akkor mi lehet a gond? Nem érti meg az egyszerű szövegezést sem angol, sem német, de még magyar nyelven sem? Ez is lehet a problémák mögött, de inkább hisszük azt, hogy sem saját végzettsége és szakismerete, sem vállalatirányítási múltja nem hozza közelbe ezen szakmai kérdések megválaszolásához, magyarul: „olvassa, olvassa, de nem érti”.

Ha ez így van, akkor folytassuk a magyarázatot „a minőségirányítási rendszer alkalmazási területének meghatározása” kérdéskör magyarázatával.

Mi az alkalmazási terület? Nem más, mint ahol dolgozunk, ahol jövedelmet és bevételt realizálunk, ahova tevékenységünk fókuszát helyezzük. Ezt az előírásoknak megfelelően meg kell határoznunk, fenn kell tartanunk, mint tevékenység, személyzettel, technológiával és minden egyébbel és a végére jön a hab, mint a tortán: ezen alkalmazási területet kellő dokumentációval körbe kell vennünk (ne feledjük, lehetőleg papírmentesen).

Figyelembe kell azonban vennünk az ISO 9001:2015 szabvány azon újszerű megközelítését is, hogy nem biztos, hogy mindent úgy kell leírnunk, mint ahogy tettük ezt az elmúlt évtizedekben, mert csak azokra koncentráljunk írás és fogalmazás szintjén – legalábbis ezt az utasítást adtuk a Controll-os tanácsadóknak és úgy látjuk, ez kellően népszerű megbízóink körében – csak ott dokumentáljunk önállóan az ISO 9001 szabvány logika alapján, ahol más szabályozást, utasítás környezetet leírva, megfogalmazva nem találunk.

Konklúziónk tehát az alkalmazási terület vonatkozásában a pontos kijelölés és a vezetők idejét kímélő szabályozás, dokumentálás.

Bonyolult ez? Nem, hiszen segítünk Nektek!

Várjuk jelentkezésedet!